Home » Inicjatywy » Owoce i warzywa w szkole

Witam w naszej szkole!

Najważniejsze jest dla nas bezpieczeństwo naszych dzieci, poszerzanie ich horyzontów i wzrost wiedzy. Dlatego co roku wychodzimy z nowymi propozycjami edukacyjnymi jakie mają prowadzić do ich rozwoju. Mamy na swoim koncie wiele sukcesów co świadczy o poziomie naszej szkoły i wysiłkach naszej kadry nauczycielskiej. Edukacja jest kluczem do sukcesu Dyrektor szkoły Wanda Fryt

Owoce i warzywa w szkole

W ramach programu „Owoce i warzywa w szkole” dnia 06.10.2015 r. gościliśmy w naszej szkole przedstawicieli Agencji Rynku Rolnego w Kielcach.

Celem przedsięwzięcia było propagowanie świadomości w zakresie zdrowego odżywiania wśród dzieci. To, co jemy wpływa bezpośrednio na samopoczucie i sprawne funkcjonowanie organizmu. Nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie kształtują późniejsze wybory i upodobania kulinarne.

Informacje o zdrowym odżywianiu zdobywały dzieci na warsztatach kulinarnych, które prowadził kucharz- pan Dawid Zagrzywiec.

Uczestniczyło w nich 45 uczniów z klas I- III, podzielonych na dwuosobowe zespoły.

Warsztaty rozpoczęły się prezentacją multimedialną pod hasłem „I dziewczynki i chłopaki pragną poznać zdrowia smaki”. Pan kucharz zaprezentował piramidę żywieniową i omówił walory żywieniowe produktów z poszczególnych jej pięter. Wskazał także, gdzie znajdziemy składniki, które są dobre dla naszego zdrowia a czego powinniśmy unikać. W prezentacji uczniowie mogli znaleźć odpowiedź na pytanie: „Dlaczego należy unikać cukru i soli?”

Po części teoretycznej przyszedł czas na kucharzenie i walkę o tytuł „Młodego Kuchcika”.Zanim wszyscy ochoczo zabrali się do pracy, założyli fartuszki i kucharskie czapki. Warsztaty kulinarne składały się z następujących części:

  • Wykonanie surówki z marchewki, jabłka i soku
  • Przygotowanie owocowych koreczków
  • Wykonanie zdrowych kanapekNa zakończenie spotkania panie z Agencji Rynku Rolnego w Kielcach, które przyglądały się kulinarnej zabawie,rozdały dzieciom upominki ( odblaski, zeszyty, notatniki, plany lekcji). Pan kucharz pasował każdego uczestnika spotkania wielką łyżką, nadając tytuł „Młodego Kuchcika” i wręczał dyplomy.
  • Warsztaty kulinarno- edukacyjne przebiegały w bardzo miłej atmosferze, z ogromnym zaangażowaniem dzieci i pana kucharza. Cieszymy się, że nasze„ dziewczynki i chłopaki mogli poznać zdrowia smaki”.
  • Każdą część warsztatu poprzedzały zagadki dotyczące używanych produktów i szybki kurs w jaki sposób wykonać zadanie. Uczniowie degustowali również używane składniki i opisywali ich smak. Przygotowane „potrawy” szybko znikały z talerzyków i wszystkim bardzo smakowały. Wszyscy świetnie się bawiąc, utrwalali sobie zasady zdrowego odżywiania oraz poznawali zalety poszczególnych produktów, które nie są bez znaczenia dla prawidłowego rozwoju.

IMG_0034 IMG_0014 IMG_0026 IMG_0032 IMG_0035 IMG_0003

Nasza szkoła:

Nasze inicjatywy: